Brašno od celog zrna visokog kvaliteta

Brašno od celog zrna

 Brašno od celog zrna dobija se mlevenjem celog zrna žitarice. Hleb od brašna od celog zrna ima puniji ukus i grublju tamniju teksturu. Poseduje i kvalitetna nutritivna svojstva.

Dostavljamo svuda

Bogatstvo vitamina, minerala i vlakana

Brašno od celog zrna dobija se tako što se u proces mlevenja ubacuju cela zrna žita. Brašno dobijeno na ovakav način bogato je vitaminima B kompleksa, vitaminom E, mineralima i vlaknima. Brašno od celog zrna je zdravije od običnog belog brašna. Spada u zdravu hranu, jer pomaže u rešavanju probavnih i kardio-vaskularnih problema. U poređenju sa mekim belim brašnom, sadrži mnogo veći procenat proteina.

Brašno od celog zrna za duži osećaj sitosti i bolje varenje

Brašno od celog zrna se drugim imenom naziva i integralno brašno. Ovo brašno je blagotvorno za varenje, poboljšava rad creva i predstavlja zdravu osnovu pravilne ishrane. Ostavlja duži osećaj sitosti zbog prisustva velikog broja vlakana i potrebno je uneti manje količine hleba od brašna od celog zrna da bi se čovek zasitio. Pored toga, sadržaj velike količine vlakana u integralnom brašnu ima uticaj na prevenciju zatvora, smanjenje štetnog holesterola u krvi, a takođe ubrzava metabolizam i odličan je dijetalni proizvod, ako držite dijetu.

Integralno brašno – brašno od celog zrna

Integralno znači nedeljeno, celo, potpuno. U slučaju proizvodnje brašna to označava da se koristi celo crno. Zrno se sastoji od tri dela: omotača ili opne koji je bogat vlaknima (onaj deo zrna koji ide u mekinje ukoliko se odvaja), centralnog dela ili endosperma (deo zrna koji je bogat proteinima) i klice koja je bogata uljima. U toku mlevenja, zrna upadaju između dva kamena koji ih sitne do određene granulacije brašna, a zatim tako usitnjeno integralno brašno se prosejava da bi se odstranile eventualne krupnije čestice i krupnoća ujednačila. Na taj način se praktično celo samleveno zrno pakuje i dobija integralno brašno kome smo sačuvali sve hranjlive materije. Prednost naše proizvodnje je što je nema zagrevanja pri mlevenju. Hladno mlevenje utiče na očuvanje svih blagodeti samog zrna. Zbog toga integralno brašno ima prepoznatljivu teksturu i tamniju boju, dok belo brašno prolaskom kroz više valjaka i sita postaje finije, ali gubi i hranljive sastojke i ono što je najzdravije.

Kontakti

+381-63-685-450 info@dedinzelenimlin.rs

Adresa

Vinogradska 198, Ledine, Beograd